Of het nu zomer of winter is, het is doorgaans heerlijk wandelen en fietsen aan zee. Wij selecteerde de volgende 7 fietstochten aan zee die volgens ons de moeite zijn om eens te ontdekken. Als je wat extra tijd hebt is het zeker ook aangeraden om te genieten van de mooie stops die je kan maken tijdens deze fietstochten.

All around Blankenberge

17 km - Blankenberge

Deze fietstocht rond Blankenberge heeft voor iedereen wel iets te bieden. Na enkele kilometers kan je je fiets even aan de kant zetten en lekker gaan uitwaaien op de imposante pier. Genieten van een mooi uitzicht? Ook dat kan vanop een van de staketsels. Je kan ook een leuke wandeltocht maken door de Uitkerkse Polder waar je alles kan leren over weidevogels. Of fiets gewoon op je gemak langs de bezienswaardigheden in deze levendige badstad en laat je meevoeren naar de Belle Epoque! 

Starten kan je ter hoogte van knooppunt 32, nabij het station van Blankenberge en de kruising met de J. Van Puttelaan.

Wat kan je nog doen op deze route: Zuivelmuseum – Duinbossen – Hubertmolen – Jachthaven – VelodroomSerpentarium

Fietsroute Blankenberge

Genieten van natuur en cultuur in Koksijde 

27 km Koksijde-Oostduinkerke

Koksijde

Route van Westtoer

Het wordt gegarandeerd een topdag voor fietsliefhebbers! 

Wat kan je nog doen op deze route: Navigo Visserijmuseum – Koksijde Golf Ter Hille – Militair Vliegveld – Surfclub windekind

Flirten met en langs de Franse grens in De Panne

33 km - De Panne

Route van Westtoer

Deze mooie route rond De Panne voert je via het Delvauxmuseum, langs de Kust en door verschillende mooie groene zones die onze Westkust rijk is. Zin in iets lekkers? Hou onderweg dan even halt bij Huyze Armalot, een heerlijk chocoladehuis waar je verwend wordt van ontbijt tot lunch en zoet dessert!

Starten kan je aan knooppunt 1, dicht bij het station van Adinkerke, aan het kruispunt van de Dorpsstraat en de Stationsstraat.

Wat kan je nog doen op deze route: Bezoekerscentrum De Nachtegaal – Het Calmeynbos

De Panne

Oude Dijkenfietsroute in De Haan

43 km De Haan

Fietsen

De polders en het platteland ten oosten van Oostende kan je al fietsend verkennen langs de Oude Dijkenfietsroute. Van op de kanaaloevers en de oude zeedijken heb je een uniek zicht over het vlakke landschap. Het landschap opent zich naar de weidse poldervlakte met haar statige boerderijen en pittoreske dorpjes. De fietsroute vertrekt vanuit De Haan en gaat richting Vlissegem, Stalhille en Klemskerke. Je fietst tot in Jabbeke en Oudenburg waar je vooral moet letten op het rijke bouwkundig erfgoed.

De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Starten kan je aan het Tramstation, Tramlijst-Oost 7, 8420 De Haan

Wat kan je nog doen op deze route: Duinbossen – Stalhille – Natuurdomein Hoge Dijken – Romeins Archeologisch Museum

Wijnendalefietsroute door Oostende

60 km Oostende

Wie bereid is de polders door te fietsen en een heel eind landinwaarts te trekken, kan zich wagen aan de mooie Wijnendalefietsroute tussen Oostende en Torhout. Je fietst van vlak polderland naar glooiend Houtland. Je vertrekt in de Oostendse deelgemeente Stene. Daarna rij je door de historische Polders van Oostende en volg je de oude spoorlijn Oostende-Torhout. Zo kom je via Gistel en Eernegem in het kasteeldomein Wijnendale. De kinderen stuur je op spookjesspeurtocht in het kasteel terwijl jij het museum verkent. Op de terugweg passeer je Ichtegem, Koekelare naar Moere-Blote. Je fietst langs rustige wegen naar het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en de Snaaskerkse Polder.

De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Starten kan je aan het Sint-Annakerkje, Stenedorpstraat, 8400 Stene

Wijnendale

Flirten met de Nederlandse grens in Knokke-Heist

27 km Knokke-Heist

Knokke

Route van Westtoer

Genieten van een gezonde zeelucht, de groene omgeving van Knokke en de prachtige natuur van het Zwin? Je wordt ook gastronomisch verwend. Doe eens een stop in een beachclub, proef van ambachtelijk hoeve-ijs of kies na een heerlijke middag fietsen voor een welverdiende gastronomische traktatie in een sterrenrestaurant.

Nog plaats over in de fietszakken? Dan kan je misschien zelfs gaan shoppen in de mooiste boetieks. Ze zijn 7 op 7 open!

Starten kan je ter hoogte van knooppunt 13 (Anemos Beachclub ter hoogte van Anemonenlaan en Zeedijk) of knooppunt 86 aan de ingang van het Zwin Natuur Park.

Schoorbakkefietsroute via Middelkerke en Westende

44km Middelkerke – Westende – (Nieuwpoort)

De fietsroute verkent de kustpolders tussen Middelkerke en Diksmuide. Dit vlakke land werd vele eeuwen geleden teruggewonnen op de zee en door belangrijke geestelijk orden (Tempeliers, Maltezers) of grote abdijen voor de landbouw geschikt gemaakt. In Leffinge, Slijpe en Schore kom je voorbij imposante abdijhoeven die nog stammen uit de tijd van deze pioniers. In Keiem zoek je via de laaggelegen Waleweiden de IJzer op. Hier herinneren namen als Tervaete en Schoorbakke aan bloedige veldslagen uit 'Den Grooten Oorlog'. De terugweg leidt over Ramskapelle en het pittoreske Mannekensvere. Zijn de benen na 44 km nog niet moe? Maak dan zeker onderweg even een kleine omweg en ga kijken wat Nieuwpoort te bieden heeft! 

Starten kan je aan het oude casino van Middelkerke.

De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

 

 

(Bron: strandverblijf.be)

Schoorbakke