Vroeger werden er allerlei vormen van strandvisserij beoefend, waaronder ook garnaalkruien. Dit was een lange tijd een levensnoodzakelijke bijverdienste voor de bewoners. Aan de Belgische kust is garnaalvissen te voet en te paard iets van alle tijde.
Garnaalvissen te voet
De garnaalvissers, ook wel 'kruiers' genoemd, gebruikten een duwnet en droegen een mand op de rug voor het verzamelen van de vangsten. Het duwnet trokken ze door het zeewater en zo speelden ze zelf als 'paard'. Op het strand sorteerde men aan de hand van een schudzeef de eetbare garnaal van de kleintjes en de bijvangst.


Garnaalvissen te paard
In het begin werd er vaak gebruik gemaakt van muildieren omdat deze goedkoper waren. Arme boeren trokken in de winter met muildier en netten naar de kust om geld te verdienen. Doorheen de jaren veranderden de netten waardoor de muildieren niet sterk genoeg waren en ze overschakelden naar koudbloeden of boerepaarden. Deze manier van garnaalvissen gaat al zeker meer dan 500 jaar terug en was niet enkel in België gekend, maar ook in Noord-Frankrijk, Nederland en Zuid-England.
Hedendaagse garnaalvisserij
De dag van vandaag is dit een verdwijnende kusttraditie, maar je kan dit nog steeds bezichtigen op het strand van Oostduinkerke. Bij laag tij zie je de typische mannen met hun gele jas en boerenpaarden aan het werk. Tijdens de maanden maart, april, mei, september, oktober en november vissen ze ter hoogte van de Schipgatduinen en aan Groenendijk.
Benieuwd naar dit immaterieel cultureel erfgoed? Je kan hun vaardigheden bewonderen op het strand van Oostduinkerke in de maanden juli en augustus!
