Met de hond naar zee, wat mag je allemaal in de verschillende badplaatsen en wanneer? 

Knokke-Heist

Knokke-Heist

Betreden van het strand met de hond is verboden in Knokke-Heist van 15 maart tot 15 oktober tussen de uren, 10uur en 20uur. Hierbuiten mag dat wel. Wanneer het betreden van het strand is toegestaan is een leiband niet vereist. Op andere openbare domeinen en in de bebouwde kom moet de hond steeds aan de leiband. In Knokke-Heist zijn er geen specifieke hondenweides- of pleinen.

 

Zeebrugge

Van 15 maart tot en met 15 oktober mag je in Zeebrugge alleen het strand met de hond betreden vanaf het einde van de dijk tot aan de grens met Blankenberge. Dit onder de voorwaarde dat de hond aan de leiband is. Buiten deze periode mag de hond overal op het strand, maar mag hij enkel vrijlopen in de zone tussen het einde van de dijk en de grens met Blankenberge. In Zeebrugge zijn er geen hondenweides- en pleinen. 

Zeebrugge met de hond
Blankenberge met de hond

Blankenberge

Vanaf het Westerstaketsel en de grens met De Haan voorziet Blankenberge een zone waar de hond het hele jaar door zonder leiband vrij mag lopen. In de periode van 15 september tot aan de paasvakantie zijn honden toegelaten aan de leiband in de zone tussen Oosterstaketsel en J. Gadeynehelling. Als laatst hebben we de zone vanaf J. Gadeynehelling richting Zeebrugge waar de honden vrij mogen rondlopen tussen 16 oktober en 14 maart. Buiten deze periode zijn ze ook toegelaten op het strand, maar aan de leiband. Ook werd er een hondenweide ingericht tussen de Oude Steenweg en de J. Vande Puttelaan. De weide is afgebakend en vrij toegankelijk. 

De Haan

Op het grondgebied van De Haan-Wenduine zijn er 5 bewaakte zones op het strand. Vanaf 1 juni t.e.m. 15 september zijn honden er tussen 10 en 19 uur niet welkom. De Haan telt wel enkele hondenweides waar de honden vrij kunnen rondlopen. Op de parking van het Kennedyplein, in Haneveld (de Nieuwe Steenweg en Lindelaan) en nog enkele.

De Haan met de hond
Oostende met de hond

Oostende

Tussen 1 oktober en 31 maart zijn honden altijd welkom op het strand van Oostende. In april, mei, juni en september zijn honden voor 10.30 uur en na 18.30 uur toegelaten. In juli en augustus zijn ze niet toegelaten het strand te betreden tussen 10 uur en na 20 uur. Let op, neem zeker eens een kijkje op de website van dekust.be want in Oostende gelden enkele uitzonderingen. Er zijn een 10-tal hondenweides en één hondenbos waar de honden vrij kunnen rondlopen onder begeleiding. 

Middelkerke

Er zijn 3 strandzones waar de honden het hele jaar door welkom zijn in Middelkerke. De bewaakte zone ter hoogte van de Luis Rogierlaan, de zone vanaf het strandhoofd ten oosten van de bewaakte zone 'Carlton' tot en met de grens van Oostende en de zone vanaf het strandhoofd ten westen van de bewaakte zone 'Cristal Palace' tot en met de grens van Nieuwpoort. Buiten de periode van 15 juni tot 15 september mag de hond overal het strand betreden. Opgelet, als dit niet op één van de 3 hierboven vermelde strandzones is moet de hond aan de leiband blijven. 

Middelkerke met de hond
Nieuwpoort met de hond

Nieuwpoort

Het is verboden in het hoogseizoen om het strand te betreden met de hond in Nieuwpoort. Vanaf 16 september tot ten laatste 14 juni zijn honden op het strand toegelaten. Enkel aan de leiband. Nieuwpoort beschikt over een hondenlosloopweide aan de Havengeul bij het Prins Mauritspark. Deze weide is ruim 2500 vierkante meter groot. 

Koksijde-Oostduinkerke

Honden worden op het strand toegelaten buiten het badseizoen, van 16 september tot 31 mei. Binnen het badseizoen mogen honden enkel het strand betreden voor 10:30 en na 18:30. Tenzij je je begeeft naar de 3 hondenzones, dan mogen ze het strand tussen 10:30 en 18:30 wel betreden. Deze worden aangeduid door een blauw bord voorzien met een figuur van een witte hond. Ook zijn er twee hondenweides, aan het sportpark van Oostduinkerke en nabij het Abdijmuseum Ten Duinen. 

Koksijde met de hond
De Panne met de hond

De Panne

De Panne deelt zijn hondenbeleid op in vier zones en maakt hiervoor een opsplitsing tussen winter en zomer. In de eerste zone vanaf het Canadezenplein richting Koksijde moet de hond altijd aan de leiband. De tweede zone loopt van het Canadezenplein tot de Rampe, in de winter worden honden hier aan de leiband verwacht. In de zomer zijn ze niet toegelaten. De derde zone begint bij de Rampe en eindigt aan het zeilwagencentrum, hier zijn honden enkel aan de leiband toegelaten. De laatste zone loopt van het zeilwagencentrum tot en met de grens van het natuurreservaat ter hoogte van de slufter. In de winter mogen honden hier loslopen, in de zomer mogen ze overdag aan de leiband en vanaf 19.00u tot en met 7.00u mogen de honden loslopen. De zomerperiode loopt van 15 mei tot 30 september. Op de twee hondenweides mogen de honden vrij rondlopen. Gelegen aan Motoclub 't Motosiekeltje en aan de vijvers Markey.