Winter of zomer ... aan de Belgische kust heb je tal van prachtige natuurgebieden waar je urenlang kan wandelen of fietsen. Naast de meest bekende natuurreservaten zijn er ook enkele rustige plekken waar je volledig kan ontspannen en genieten van de natuur. 

w

Knokke-Heist: zwinduinen

We starten met een iets wat bekender natuurdomein namelijk 't Zwin. Het gebied ligt uitgestrekt over 222 ha dus er is voldoende plaats om volledig tot rust te komen tijdens een zomerse- of winterse wandeling. Hier leer je een andere kant van Knokke-Heist kennen en je zal er ongetwijfeld ten volle van genieten!

 

Zeebrugge: de fonteintjes 

Ook in het natuurgebied de fonteintjes kan je urenlang genieten van prachtige duinenlandschappen en natuur. Diverse vogelsoorten voelen zich hier thuis, maar het vormt ook de thuis voor verschillende soorten orchideeën. Het gebied strekt zich uit tussen Blankenberge en Zeebrugge. 

 

z
w

Blankenberge: uitkerkse polder

In de driehoek Blankenberge, Wenduine, Zuienkerke ligt de Uitkerkse Polder, het grootste natuurgebied in West-Vlaanderen. Het eeuwenoude weienlandschap wordt doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen. Hier kom je zeker en vast terecht in een oase van rust langs de drukke kustlijn.

De Haan: de spioenkop 

Een iets wat toeristischere plaats, maar zeker de moeite waard, is de spioenkop. Dit is ongetwijfeld één van de meest romantische plekjes aan zee. Zijn ligging op 31 meter boven de zeespiegel, zorgt voor unieke panoramazichten waar je alsnog een zekere rust in kan vinden. 

dh
oo

Oostende: natuurgebied Raversyde 

Dit natuurpark met 50ha is een onderdeel van het provinciedomein Raversyde. Hier kan je in alle rust genieten van de afwisselende landschappen van water, rietvelden, graspartijen, hooilanden, beplantingen en bossen. Er zijn verschillende elementen aanwezig in het natuurdomein zoals de uitkijktoren, de atlantikwall, het speelbos en nog veel meer! 

Westende: Sint Laureinsduinen 

De Sint-Laureinsduinen zijn iets meer dan 45ha groot en liggen tussen het centrum van Westende-Bad en het militair domein Kwartier Lombardsijde. Hier kan je via de nieuwe wandelpaden volledig genieten van de prachtige omgeving! 

w
nw

Nieuwpoort: simliduinen 

De Simliduinen in Nieuwpoort zijn 30ha groot en zijn vrij jonge duinen met een heel reliëfrijk landschap. De duinen maken deel uit van een voormalige duinengordel die zich tussen De Panne en Nieuwpoort uitstrekte. Wandel door het begrazingsblok, de struinzone of klim naar het centraal uitkijkplatform en geniet van het uitzicht! 

Koksijde-Oostduinkerke: houtsaegerduinen

De Houtsaegerduinen en het Kerkepannebos vormen een ingesloten natuurgebied tussen De Panne en St.-Idesbald (Koksijde). Dit duinenlandschap behoort tot het best ontwikkelde van de hele kust. Ga er eens wandelen en geniet van de groene omgeving! 

k
dp

De Panne: de westhoek

Het Vlaams Natuurreservaat De Westhoek is 345 ha groot. Genoeg plaats om even uit te waaien en een pauze in te lassen! De échte trekpleisters zijn twee kunstmatige doorbraken door de zeewerende duinen, waarlangs het zeewater bij hoog tij het natuurgebied binnendringt en zorgt voor een bijzondere fauna en flora. Zeker en vast de moeite waard!